Den økologiske samvittighed vokser i stigende grad verden over. Alle bliver mere miljøbevidste, da det fælles mål er at bevare planeten og beskytte dens naturressourcer. Det bør eksempelvis blive mere naturligt for især virksomhederne at gøre brug af en miljøvenlig emballage. Plast, glas, pap, papir eller træ: Hvad er det bedste valg af emballage, hvis der skal være tale om en mere økologisk adfærd? Her får du vores købsguide, der hjælper dig med at vælge din miljøvenlige emballage.
Hvad er miljøvenlig emballage?
Miljøvenlig emballage er genanvendelig. Genanvendelig emballage er fremstillet af et materiale, der kan forarbejdes, så det kan bruges på ny. Denne type emballage kaldes økologisk, da den skåner miljøet ved at transformere et materiale i stedet for at opbygge det fra bunden. Anvendelsen af genanvendelig emballage er en effektiv måde at beskytte naturressourcerne på, da det reducerer mængden af affald og dermed også forureningsniveauet.
Hvordan kan du vide, om din emballage er genanvendelig?
Produkter og emballage, der bruges hver dag, er mærket med flere forskellige logoer. Disse symboler gør det muligt at skelne mellem det, der er genanvendeligt, og det, der ikke er.
Hvad betyder genbrugskoderne?
Ønsker du en miljøvenlig tilgang, og vil du træffe de rigtige valg, er det vigtigt at være informeret om betydningen af koderne for genbrug. Her præsenterer vi dig for de vigtigste logoer, som findes på de produkter og emballager, der bruges på daglig basis.
Den grønne prik indikerer, at virksomheden, der producerer emballagen eller produktet, er partner i Den Europæiske Miljømærkeordning - direktivet 94/62/EF for emballage og emballageaffald.
Logoet kendes som Möbius Strip og angiver, at emballagen er genanvendelig.
Formålet med disse to symboler er at informere forbrugeren om, hvor stor en procentdel af genbrugte råvarer, der er benyttet ved fremstillingen af emballagen eller det produkt, de kan findes på.
Formålet med dette logo er oplysning: Det opfordrer ganske enkelt forbrugerne til at smide deres affald i skraldespanden.
Logoet signalerer, at emballagen eller produktet ikke skal smides i en almindelig affaldsspand, men derimod i en bestemt beholder.
Dette symbol er obligatorisk og findes på al genanvendelig emballage.
Logoet informerer forbrugeren om sammensætningen af plastemballage og noterer akronymet for dets materiale og dets kategori. Nummeret angiver den specifikke type plast, der er anvendt.
Symbolet er beregnet til glasemballager og angiver, at de skal genbruges.
Al genanvendelig aluminiumsemballage bærer dette logo.
Disse miljømærker indikerer, at emballagen opfylder de krævende kriterier, der sigter mod at reducere det miljømæssige fodaftryk.
Hvilket plastmateriale kan ikke genbruges?
Plast er et af de sværeste materialer at genbruge. Eftersom størstedelen af emballager er plast, er det vigtigt at vide noget om sammensætningen, så det bliver muligt at vælge den rette genanvendelige emballage. Der er derfor indført et plastkodesystem, nummereret fra 1 til 7.
Denne kodning gør det muligt at identificere karakteristika og egenskaber for forskellige plasttyper, og det er dermed nemmere at identificere, hvilken plastemballage der er genanvendelig. Der er 4 typer plast: PP (polypropylen), PET (polyethylenterephthalat), HDPE (high-density polyethylene) og LDPE (low-density polyethylene).
Du kan f.eks. finde polyethylenterephthalat, som bruges til emballering af produkter, herunder sodavandsflasker eller olieflasker. Det er en såkaldt kategori 1 plast, der er 100% genanvendelig.
Tidligere var det ikke muligt at genanvende polystyren (PS), men det er der nu ændret på. Det må siges at være en interessant udvikling, da materialet ofte bliver anvendt.
Hvilken er den mest økologiske emballagetype?
Brugen af tilpasset økologisk emballage kræver et godt kendskab til de fremstillede råvarer og deres kapacitet for at blive genanvendt.
Miljøvenlig emballage og adfærd
Nutidens trend er zero waste. Med dette in mente tilbyder flere og flere fødevarekæder derfor salg af "bulkprodukter", der kan tages med i poser fremstillet af kraftpapir. Tanken er at opfordre kunderne til at holde op med at anvende plasticposer, eller i bedste fald at medbringe deres egen beholder.
Med et brand som Manutan tilbyder vi miljøvenlige emballageprodukter, da vi har valgt at forpligte os til at beskytte miljøet. Vil du vide mere om emnet, bedes du se vores købsguide for nye miljøvenlige kontor- og lagerprodukter.
Hvilken type emballage forurener mindst?
Emballagetypen, der forurener mindst, er den, der er lettest genanvendelig eller kompostérbar, da den er biologisk nedbrydelig. Med henblik på en bæredygtig udvikling præsenterer vi nedenfor en liste over de mest foretrukne økologiske emballager.
Træ
Træemballage er den mindst skadelige for miljøet. Årsagen er simpel: Det er den type emballage, der bedst kan genanvendes, og hvis fremstilling har den laveste miljøbelastning.
Glas
Glas er fremstillet af naturlige materialer som sand, kalk og kalciumkarbonat. Det kan genbruges i det uendelige, hvilket er den største fordel. På den anden side kræver selve fremstillingen, transporten og genbrugsprocesserne en væsentligt mængde energi. Faktum er dog, at den genanvendelige kvalitet gør glas til en interessant miljøvenlig emballage.
Metal
Fordelen ved metal er, at det er let at genanvende, hvilket kræver relativt lidt energi. Derudover kan metalemballage rekonditioneres for at blive brugt igen, f.eks. til en tønde med lille åbning eller en renoveret tønde med stor åbning, som vi tilbyder hos Manutan.
Ligesom aluminium, der ofte bliver anvendt til fødevareemballage, er det 100% genanvendeligt og mister ikke sine fysisk-kemiske egenskaber. Selvom det nødvendige elektricitetsforbrug til den indledende produktion er meget højt, kræver genanvendelse af aluminium kun 5% af dette forbrug.
Plast
Plast har ry for af at være et meget forurenende materiale. Der er dog gjort en betydelig indsats for at muliggøre dets genanvendelse på en mere effektiv måde. Det er derfor nødvendigt at være opmærksom på logoerne på plastemballagen for at vide, hvilken procedure der skal følges - og for at tage en miljøvenlig tilgang. Manutans plastemballage til forsendelse af produkter, som f.eks bobleplast, dokumentposersamt genbrugte opbevaringsspande, er perfekte eksempler på en bedre brug af plast.
Hvorfor bør man bruge papemballage?
Konvolutter og emballage af pap eller kraftpapir er hovedsageligt fremstillet af træ. Fordelen er derfor, at de er nemme at genbruge. Derudover kan papemballage genbruges flere gange. Takket værede løbende fremskridt inden for genbrug kan beskidte madbokse nu smides i sorteringsspanden afset til papemballage, da de kan genbruges, selv når de er snavsede. Selvom papemballage stadig er lidt dyrere end plast, får man mere værdi for pengene i forhold til økologiske materialer som bambus, sukkerrørsfibre eller majsstivelse, som er udmærkede materialer set ud fra et økologisk synspunkt.
Hos Manutan tilbyder vi en miljøvenlig papemballage af høj kvalitet som f.eks vores papkasser i enkeltlags bølgepap, vores papkasser i dobbelt bølgepapeller vores stødsikre kartonpallekasse til transport og forsendelse af forskellige produkter.
God praksis for miljøvenlig emballage
Udover valget af emballagemateriale bør man følge visse miljøvenlige praksisser for at begrænse CO2-fodaftrykket:
- Reducere emballagens størrelse og vægt, især ved forsendelse, og så vidt muligt undgå tomrum i emballagen
- Fjerne unødvendig emballage. Overpakning, som har til formål at pynte på emballagen eller forbedre den praktiske funktion, genererer mere affald og derfor også mere sortering og forurening
- Vælge de rette emballageleverandører: Flere og flere af disse arbejder med materialer, der er certificeret som værende mere økologiske
Det er derfor fuldt ud muligt at bruge en miljøvenlig emballage samt indføre en praksis, der bidrager til bæredygtig udvikling, uden at gå på kompromis med ydeevne eller kvalitet. Når du skal foretage væsentlige tiltag for at favorisere miljøet, betyder det på ingen måde, at du skal give afkald på forbrugertilfredshed. Du får i stedet mulighed for at fortsætte dine forskellige aktiviteter med ro i sindet.